Dra på utveksling til Roma! Verdens forhenværende navle.

Ifølge seniorkonsulenten ved ISV er jeg den første statsviteren som benytter seg av avtalen i Roma. Det blir derfor min oppgave å overbevise framtidige utvekslingsstudenter om å ta med seg Erasmus- stipendet til den evige stad. Her følger en liten reklame:

Etter to uker ved LUISS er jeg overbevist om at Roma er et av de bedre stedene å være på utveksling. Første dag ble vi overlesset med informasjon, noe som vanligvis er mangelvare i dette landet. Deretter arrangerte Erasmus- organisasjonen ved universitetet en heidundrendes fadderuke, med fester og utflukter i og rundt byen. Det er derfor ikke noe problem å komme ned hit alene; etter en uke marinert med billig vin og voldsomt italiensk engasjement er det umulig å ikke bli godt kjent med andre. Ellers arrangeres det turer til karnevalet i Venezia i Februar, og en rekke utflukter rundt i Italia utover våren for Erasmus- studenter.

LUISS er et privat universitet der du kan studere jus, statsvitenskap, økonomi og business. Som Erasmus- student kan du ta emner innenfor alle fagfeltene, så lenge du har bakgrunn nok til å mestre kurset. De fleste statsvitenskapsemnene her er tverrfaglige, noe som er en fin avveksling fra Oslo, der vi kun har tverrfaglige grader med vanlige fag.

Det er mer enn nok fag på engelsk, og et særlig godt utvalg for deg som er interessert i politisk økonomi eller politisk filosofi. Selv tar jeg blant annet et fag som heter Behavioural Economics, som presenterer meg for grunnleggende adferdsøkonomi fra Tversky og Kahneman. Jeg ser for meg at deres revolusjonerende teorier om menneskelig beslutningsadferd kommer på pensum i STV1000 høstsemesteret 2030.

LUISS er ansett som et av de aller beste universitetene i Italia for samfunnsvitenskap, jus og business, og det er en viss høytidelighet over campus. Det hindrer likevel ikke Italias framtidige politiske og økonomiske elite i å småskravle i timene, samt gå ut midt i forelesningen for å hente seg en kaffe. I tillegg har ingen dårlig tid, aller minst foreleserne, som ofte kommer 10- 15 minutter for sent med den største selvfølgelighet. Fordelen er vel at du slipper å stresse om morgenen. Ellers er pensum svært billig her. Det er bare å gå på bakrommet til tobakksbutikken utenfor LUISS, så får du pensum til 8 Euro.

Det er ikke mange andre nordmenn her, noe som er en fordel hvis du ønsker en opplevelse litt nærmere ”the spanish apartment” enn ”sällskapsresan”, men hey, smaken er som baken.

Og så er det jo byen. Den er er ikke så verst. Det er i det hele tatt ganske luksus å få betalt for å bo i Roma et halvt år.

 

Advertisements
Categories: Arne, Roma | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: