EVS-internship i Stuttgart

Jeg heter Petter, er 24 år gammel og er tidligere masterstudent i statsvitenskap ved UIO. For tiden befinner jeg meg i Stuttgart, Tyskland der jeg gjør et EVS-internship. Selv om jeg ikke lenger er student ved UIO (leverte masteroppgaven våren 2013), har jeg fått lov til å bidra på bloggen, siden jeg også er en statsviter i eksil.

EVS er en forkortelse for European Volunteer Service. EVS er et program finansiert av EU som alle land i Europa kan ta del i, der hovedmålet er kulturell utveksling blant europeisk ungdom. EVS går i korte trekk utpå at man først finner en sendeorganisasjon i sitt eget hjemland. Deretter leter man i EVS sin database etter prosjekter eller organisasjoner i den byen/det landet man ønsker å reise til. Finner man drømmeprosjektet, søker man (omtrent som en vanlig jobbsøknad) om å få bidra i prosjektet/organisasjonen som frivillig arbeider. Treffer man blink, skriver sendeorganisasjonen i hjemlandet og det som da blir vertsorganisasjonen en gjensidig bindende kontrakt, og man er klar til å reise ut.

Et EVS-internship varer i mellom 6 og 12 måneder, og baserer seg altså på frivillighet. Det betyr at man ikke får lønn, men at vertsorganisasjonen er ansvarlig for å skaffe deg et sted å bo (og betale for det), betale for et ankomstseminar og mid term-seminar, gi deg en liten slump penger til mat og annet personlig forbruk hver måned, samt å betale for et språkkurs innenfor språket man har reist ut for å lære eller forbedre seg i. Man kan gjøre internship innenfor mange forskjellige områder, som f.eks. skoler, barnehager, kulturorganisasjoner, miljøorganisasjoner osv. Det er en fantastisk mulighet til å reise ut, lære språk, bli kjent med andre unge mennesker fra hele Europa (og resten av verden) og skaffe seg verdifull arbeidserfaring. EVS kan på det varmeste anbefales. Hovedskillet mellom å reise ut gjennom EVS og å reise ut som vanlig utvekslingsstudent er kort fortalt at man arbeider når man gjør et EVS-internship, i stedet for å studere.

Selv brukte jeg relativt lang tid på søknadsprosessen. Alle prosjektene og stillingene som lyses ut har forhåndsgitte søknadsfrister og oppstartsfrister. Likevel er det ingen hemmelighet at det ofte kan være en del byråkrati inne i bildet som forlenger disse fristene. Om man ønsker å reise ut via et EVS-internship, er det lurt å være ute i god tid med å starte letingen etter organisasjoner man ønsker å jobbe innenfor. Sett en frist for når du senest ønsker å reise ut, og begynn forberedelsene 7-8 måneder i forveien.

Jeg reiste til Stuttgart i sørvest-Tyskland 1. oktober i fjor, og skal være her i 1 år. De første fire og en halv månedene har gått utrolig fort! Jeg arbeider i en non-profit tenketank/stiftelse som heter Foundations for the Rights of Future Generations (på tysk Stiftung für die Rechte zukünftiger Generationen). FRFG jobber i hovedsak med å styrke de politiske, sosiale og økonomiske rettighetene til ungdom (og fremtidige generasjoner) i Tyskland og andre europeiske land. Mine to hovedprosjekter dette året er å være medredaktør i det årlige tidsskriftet som stiftelsen gir ut, The Intergenerational Justice Review, samt å være medredaktør for en forskningsantologi som skal gis ut sommeren/høsten 2014. De neste månedene skal jeg gjøre mitt beste for å gi leserne et innblikk i hva det vil si å gjøre et EVS-internship etter endte statsvitenskapsstudier.

Petter

Advertisements
Categories: Petter, Stuttgart | Tags: , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: