Overlevelsesguide for utvekslingsstudenter

Å være erasmus-student kan by på både opp- og nedturer.

Den største nedturen hittil (og forhåpentligvis noensinne) var noe jeg trodde skulle være et infomøte, men som viste seg å være et slags standup-show fra en fyr som tydeligvis ikke får nok oppmerksomhet i hverdagen. Han brukte to timer på å snakke om seg selv og hvilke filmer han hadde sett. Powerpointen med informasjon ble raskt forbigått med kommentaren “men dette kan dere lese selv etterpå”. Det verste var at en del av “forestillingen” hans var å gjøre narr av studentene i salen. Spesielt kleint var det da han brukte ti minutter på å fortelle en småfeit gutt fra Portugal hvor mye han lignet på Cristiano Ronaldo, til latter fra salen. Jeg sverger, hadde jeg hatt internett på mobilen i det øyeblikket, så hadde jeg bestilt billett på første fly hjem.

Beklager å starte bloggkarrieren min med denne litt unødvendige anekdoten, men jeg måtte bare få det ut av systemet.

Nå i etterkant er jeg glad for at jeg ikke dro hjem i sinne, for jeg tror at dette blir et veldig bra semester. Denne første uka har jeg vært på forelesning i alle fagene jeg kan tenke meg å ta. Ideen er at jeg deretter skal velge meg ut fag på tilsammen 30 poeng som jeg skal fortsette med. Men på grunn av overlapp mellom forskjellige fag og litt studiepoengkrøll, ligger det allerede i kortene hvilke fag jeg ender opp med. Jeg krysser derfor fingrene for at jeg liker det siste faget på fredag også. Alle de andre fagene så langt virker veldig spennende. Det eneste negative er at jeg har timer til kl 20 hver dag. Men jeg overlever vel det også.

Men ja, det jeg egentlig ville si med dette innlegget var at det å begynne et utvekslingssemester så langt har gått relativt smertefritt. Dette skyldes sannsynligvis “Marias overlevelsesguide til utvekslingsstudenter”, en slags huskeliste for den første uka om du vil. Og ettersom jeg er i det generøse hjørnet, deler jeg den gjerne med alle som måtte ha bruk for den. Leseren bes merke seg at empirien er hentet fra Madrid, men at undertegnede har stor tillit til listas generaliseringsevne.

Her kommer den, i en slags kronologisk rekkefølge:

1. Forbered deg godt. Spør studenter som har vært der tidligere om hvor du kan finne ulik informasjon. Bruk noen timer på å bli kjent med hjemmesidene til universitetet, og spesielt fakultetet, du skal studere ved – dette er sannsynligvis din beste informasjonskilde.

2. Hvis du ikke kan språket der du skal, bruk jule- eller sommerferien i forkant på å lære deg så mye som mulig. Det er mye enklere å finne seg et sted å bo, eller generelt sett bare finne fram, når man snakker litt av språket (Universidad Complutense tilbyr språkkurs ca to uker før semesteret starter).

3. Vær innstilt på at de som jobber med utveksling på vertsuniversitetet ikke kan hjelpe deg med noe som helst. Ikke oppsøk de hvis du lurer på noe. Det beste er å unngå kontakt (hvis det er mulig).

4. Ikke dra på infomøte for erasmus-studenter. Dette er timer av livet ditt du aldri får tilbake. Send de i stedet en mail der du ber om å få tilsendt informasjon. NB: denne regelen utgår om du er desperat etter å komme i kontakt med andre personer i samme situasjon som deg (men tro meg, om du er en del av erasmus-systemet vil du få et hav av sjanser til å møte slike uansett).

5. Første skoleuke: hvis du ikke vet hvor forelesningene dine skal være, møt opp minst en halvtime før med gode sko. Du kommer til å bli sendt i alle himmelens retninger, så det er bedre å stille forberedt for ikke å gå glipp av forelesningen. Hvis du i tillegg ikke vet hvor fakultetet ditt ligger på campus, legg til enda en halvtime.

6. De lokale studentene er som regel veldig hjelpsomme, og svarer villig på spørsmål du skulle ha. Iveren etter å hjelpe er noen ganger så stor at “vet ikke” ikke er et tilstrekkelig svar, og de forteller deg heller noe de tror kan stemme. Ved spesielt viktige spørsmål kan det derfor være lurt å spørre flere personer om det samme. Slik kommer du også i kontakt med flere potensielle venner.

Til alle som vurderer å dra på utveksling: ikke bli skremt av denne lista. Å dra på utveksling er en opplevelse for livet, og svært sjelden noe en kommer til å angre på. Om du kommer ut for litt strev i starten, kommer du sannsynligvis også til å sette mer pris på resten av oppholdet. Men nå som du har denne oppskrifta på en smertefri studiestart, er jeg sikker på at alt kommer til å gå strålende.

Advertisements
Categories: Madrid, Maria | Tags: , | 1 Comment

Post navigation

One thought on “Overlevelsesguide for utvekslingsstudenter

  1. Idun

    Veldig fin guide, likte spesielt nr. 3 og 6. Stemmer godt med egen erfaring!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: